Odgovori na nepostavljena pitanja - (2)


Iskreno, odgovor na ovo postavljeno i sva nepostavljena pitanja mogao bi stati u jednu rečenicu, čak u jednu jedinu riječ pisanu malim ili velikim početnim slovom – Pravila! Imajući u vidu mnoštvo sličnih karakteristika BiH sa Evropskom unijom, cijenimo da procesi, programi i razvoj eurounijskih integracija, predstavljaju priliku / šansu za artikulaciju jedinstva, zajedništva u različitosti i različitosti u jedinstvu i u tome nenabrojivo mnoštvo moćnih i funkcionalnih sredstava i instrumenata za afirmiranje partikularnih identiteta, svih, pa i nacionalnih, nego što to omogućavaju i nude respektivni nacionalni (para)državni projekti.

Teško je zamisliti bilo koga normalnog ko ne želi živjeti u zemlji, društvu, sistemu i državi, slobode (prihvatljive po općeprihvaćenim socijalnim normama, one koja ne zadire u tuđu slobodu), nipošto samo za povlaštene nego prije svih za one nemoćne kojima bi sistem napose – jer je tako strukturiran – osigurao život dostojan čovjeka, i to kroz sistem države. Nije nužno da to bude „država blagostanja“, utopijska zamišljena zajednica u kojoj svi imaju šta i koliko hoće i u tome uživaju onako kako žele. Sasvim je dovoljno da to bude PRISTOJNA DRŽAVA u kojoj institucije sistema ne vrijeđaju, ne ponižavaju i ne ugnjetavaju svoje građane nego im služe!

Što se tiče Bosne i Hercegovine, vjerujemo da je za o(t)puštanje unutarnje napetosti respektivnih etnosa, ali i fabriciranih i posljedičnih međuetničkih tenzija, jedini „lijek“ (sve)opća i (sve)obuhvatna demokratizacija svih sfera i domena društvenog življenja. Pritom, pod „svim sferama i domenima društvenog življenja“ podrazumijevamo sva gotovo beznadežno kontaminirana područja svakodnevnog življenja – „od porodilišta i vrtića pa do grobnih mjesta, sve i to do te mjere da je jedini „izlaz“ iz situacije „prepustiti se njegovoj gravitacionoj sili“ [1]. Kako prepuštanje uopće nije izlaz nego ulaz, i to u vrtlog beznađa koje, napose, ne nudi ništa osim dopuštenja za nemoćno slijeganje ramenima i / ili odmahivanje rukom, odnosno pristajanja i slaganja motiviranog bilo kojom mentalnom, intelektualnom ili egzistencijalnom uplašenošću ili, pak, nepristajanja i neslaganja koje onda zahtijeva puno odgovora na postavljena i ne postavljena pitanja koja, sva, mogu stati samo u jedno: „A šta je onda izlaz?!“ „Uspješna politička alternativa u BiH može značiti samo jedno: uspješno konstituirana demokratska kontrasila na području cijele BiH, ni manje ni više uspješne od sadašnje već konstituirane vladajuće etnonacionalističke hegemonije na cijelom bosanskohercegovačkom prostoru“ [2].

Da ne dužim, cijenim da procesi, programi i razvoj eurounijskih integracija predstavljaju priliku / šansu za artikulaciju jedinstva, zajedništva u različitosti i različitosti u jedinstvu i u tome nenabrojivo mnoštvo moćnih i funkcionalnih sredstava i instrumenata za afirmiranje partikularnih identiteta, svih, pa i nacionalnih, nego što to omogućavaju i nude respektivni nacionalni državni projekti. U tom smislu, dovoljno očevidno napose, trebamo potpuno drukčije teorije, pristupe, koncepte i prakse od onih koji su važili i važe za formiranje (jedno)nacionalnih država.

Komparativne sličnosti EU i BiH

Možda malo prenategnuto i preslobodno, ali čini se da Europa / Europska unija po nekim karakteristikama, nećemo reći mnogim, ali su svakako brojne, u potpunosti podsjeća na Bosnu i Hercegovinu. Riječ je višenacionalnom „društvu“ sa zajedničkom historijom, sa brojnim razlikama, različitostima i raznolikostima u civilizacijskim, kulturološkim, ekonomskim, socijalnim, demokratskim... i drugim domenima na nacionalnim / državnim razinama. Razlike postoje i u društvenim uređenjima respektivnih zemalja članica, stupnju razvijenosti demokratskih institucija, pravosuđa, zakonodavstva, stupnju prisutnosti korupcije i načinima, sredstvima i uspjehu borbe protiv nje... Brojne su razliku i u ideološkim, predrasudskim – mentalnim i intelektualnim, pa i unutarnjim granicama, administrativnim uređenjima, birokratkom aparatu. Tu su, na istom mjestu i u istoj organizaciji, nekadašnji ratni neprijatelji, pripadnice različitih ratnih i poratnih alijansi i saveza...Nemoguće je nabrojati sve što bi, kao vrlo djelotvorni činioci, pojedinačno, a kamoli svi skupa, trebali govoriti da Europa nikada neće postati Europska unija, a ipak, jeste.

Štaviše, riječ je o vjerovatno najrazvijenijoj i najuređenijoj multidržavnoj organizaciji koja predstavlja i može služiti za primjer svim ostalim pokušajima multi i međudržavnog povezivanja i integriranja. Traganje za (nekim) oblikom funkcionalne zajednice / unije s (nekim) oblikom unutarnje organizacije kojim će jednako i ravnomjerno biti nezadovoljne sve „strane“ – jer to je jedini moguć kompromis u konkretnom slučaju – zadatak je koji stoji i pred teoretičarima i praktičarima i Europske unije i Bosne i Hercegovine. Drugim riječima, Bosni i Hercegovini zasigurno, a EU vjerovatno, predstoji rasprava o usaglašavanju postojećih ili iznalaska novih teorijskih i praktičnih rješenja nagomilanih nacionalnih pitanja.

Hoće li načela supsidijarnosti i solidarnosti, neka od politika ili, pak, neko od pravila iz obimnog paketa od 100.000 stranica pravnih normi i odluka / obaveza akumulirane pravne stečevine EU (acquis communautaire) biti dovoljni za rješavanje problema u nastanku, ostaje da se vidi. No, ono što bi Bosni i Hercegovini i Europskoj uniji uzajamno mnogo pomoglo, mišljenja smo, jeste „učenje kroz praksu“, odnosno naporedo iznalaženje rješenja problema u BiH i EU, ali bez previše eksperimentiranja i otkrivanja šta sve ne funkcionira.



 Nastavlja se...

Odgovori na nepostavljena pitanja - (1)


[1] Mujkić, Asim (2017) Uz godišnjicu protesta 2014. Perspektive borbe protiv nacionalizma. Dostupno na: http://avangarda.ba/detaljno.php?id=210 (08.02.2017.)
[2] Mujkić, Asim (2017) Uz godišnjicu protesta 2014. Perspektive borbe protiv nacionalizma. Dostupno na: http://avangarda.ba/detaljno.php?id=210 (08.02.2017.)

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Šejh Urjan Kukavica za Klix.ba : Mnogi su prejeftino prodali svoj integritet za ovaj svijet i njegove blagodati

Ja sam malo iskompleksiran

Zgubidani, seoske varalice, šverceri, kompleksaši i hohštapleri